Huoli lapsettomuudesta osana Fitness-maailmaa

Suomalainen TV-persoona ja fitness-bloggari Eevi Teittinen on tuttu kasvo suomalaisille. Teittinen kirjoittaa omaa blogiaan fitness-teemaan liittyen, sillä hän on toiminut kilpauralla useita vuosia. Nyt Ilta-Sanomat avaa Teittisen blogitekstissä käytyä arkaa puheenaihetta monille naisille – lapsettomuutta.

Fitness-kisoihin valmistautuminen ja jokapäiväinen treenaminen vaatii uhrauksia niin miehiltä kuin naisilta. Naisen vartalosta löytyy kuitenkin biologisesti enemmän rasvaa ja sen vähentäminen vaatii enemmän työtä ja kurinalaista syömisen kontrollointia. Teittinen esimerkiksi toteaa, että kisailun lopetettuaan hän tuntee hormonitasonsa palautuneen, mutta tunnustaa, että kisojen ja treenaamisen aikana tasot heittelivät hurjasti. Rasvaprosentin pudotessa esimerkiksi kuukautiskierto menee sekaisin ja treenaamisen jatkuessa ne saattavat jäädä kokonaan pois. Monille naisille tällainen seikka saattaa alussa olla pelottava asia.

Hormonitasapainon ylläpitäminen on tärkeää, ei pelkästään lasten saamisessa vaan yleisessä naisten hyvinvoinnissa. Hormonit säätelevät monia arkipäiväisiä toimintoja ja naisille luonnollinen estrogeeni eli naishormoni laskee treenatessa, kun taas testosteronin eli mieshormonin määrä kehossa nousee. Fitness-kisoissa naisten täytyy saada lihaksensa esiin keinolla millä hyvänsä, joten lisähormonien syöminen ei ole harvinaista.

Eevi Teittiselle huoli on suuri, sillä hän uskoo monien kisavuosien vaikuttaneen myös hänen kehoonsa. Lapsettomuus on herkkä aihe monelle nuorelle ja kokeneemmallekin naiselle. Teittinen pohdiskelee, ettei osannut nuoruusvuosinaan kyseenalaistaa aihetta. Nykyään 29-vuotias Teittinen on ilmoittanut, ettei aio enää jatkaa fitness-uralla ja keskittynee muihin haasteisiin. Hän on kuitenkin valmis jakamaan ajatuksiaan ja kokemuksiaan fitness-uraltaan.

Teittinen oli fitness-vuosinaan todella kovassa kunnossa ja voitti vuonna 2015 Suomen mestaruuden Bikini Fitness -kisassa, joka oli muuten hänen ensimmäisensä. Hän lopetti kisat kaksi vuotta sitten ja uskoo, että hänen kehonsa on pystynyt palautumaan lähes täydellisesti rankoista treeneistä. Lopettamisen jälkeen Teittinen alkoi haaveilla lapsista toden teolla, ja siksipä lapsettomuus nousi hänen bloginsa puheenaiheeksi.

Teema on Teittiselle kuitenkin erittäin arka aihe. Hän tunnustaa pelkäävänsä, sillä on sanojensa mukaan nähnyt useiden parien kamppailevan saman ongelman kanssa. Aihe nostaakin kysymyksen, minkä hinnan naiset joutuvat maksamaan vuosia jatkuneesta fitness-treenaamisesta ja kykenevätkö kaikki palautumaan siitä yhtä hyvin kuin Teittinen. Tärkeintä kuitenkin on Teittisen mukaan kuunnella omaa kehoaan, sillä se on usein kaikkein tehokkain tapa selvittää omat rajansa ja kannattaako niitä lähteä ylittämään.